Allt om mat

När man genomskådat världen som styrd av ekonomiska intressen kan inläggen på ens blogg lätt bli lite upprepande. För oavsett vilket samhällsproblem som diskuteras så skulle man krasst kunna landa i argument om ekonomisk vinning. Så blir nog tyvärr också fallet idag.

En kollega till mig är rätt upprörd över det så kallade matfusket, det vill säga att producenterna tillsätter ingredienser som inte klassas som naturliga råvaror i det som vi sen ska kalla mat. Det som diskuterades mest var vanillinet, det som man tillsätter i varor som ska smaka vanilj men inte innehålla det. Tydligen så utvinns det ur gran, men nu verkar det forskas på huruvida man kan extrahera vanillinet ur avföring. Det kanske låter motbjudande, men ur ett perspektiv som inte är etiskt så kan jag tycka att det inte gör något och kan rent utav vara bättre än att utvinna det ur ett levande trädslag.

För oavsett vad man utvinner ett ämne ur så kommer inte ursprunget med i vår mat. Vi kommer inte att få bajs i vaniljglassen, lika lite som vi fått grankottar i den. Vanillinet extraheras av ett annat företag som sen säljer enbart vanillinet till glasstilverkaren. För egen del är det intressanta i diskussionen företagens strävan efter att ersätta så många naturliga råvaror som möjligt med "onaturliga" (de existerar ju, så egentligen är väl de också naturliga). Att uppnå den balans där man kan tillverka en produkt så billigt som möjligt och få så många som möjligt att köpa den. Här kan man förstås ondgöra sig över företagens vilseledande av allmänheten som faktiskt existerar. Men även vi konsumenter har en del i det hela.

När många av oss går och handlar (undertecknad inkluderad) så innan vi kommit in i butiken kanske vi tänker nåt i stil med att vi ska plocka på oss krav-, rättvise- och miljömärkt. Med mycket fibrer. Men väl där inne blandar ett annat tänk sig i. Vi möts av skyltar med extrapriser, vi ser att en typ av vaniljglass är billigare än de andra och helt plötsligt tampas våra goda tankar med plånboken. Och många av oss går hem med billiga varor med olika tillsatser. Ibland ovetandes. Ibland vetandes. Ofta blundande.

Många av våra tillsatser har kommit till under en era då det mesta som vetenskapen kunde framställa på alternativ eller syntetisk väg sågs som något positivt för mänskligheten och skulle leda till att vi aldrig fick slut på marsansås. Så däreför kanske det inte är så konstigt att de existerar som rätt naturliga i vår tillvaro. Vi har växt upp med dem. Men nya tillsatser skapas också hela tiden och används inom det mesta vi konsumerar. De flesta av de tillsatserna hamnar i vår mat utan att vi vet om det, men vi har också ett eget ansvar som konsumenter. Tyvärr, för företagen har inte vår hälsa som högsta prioritet och makthavarna är till olika grad beroende av företagen för att behålla makten.

Vi kanske helt enkelt måste bli lite smartare. Och inse att om en vara är för billig för att vara sann, så är den troligtvis inte det heller.

Smaklig måltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0