A fragment of Red



Nothing ever happens in this dirty hick town
The bar is always closed and now the hookers all are gone
Now church is entertainment and Prozac is the drug
Going out of my mind, start to changing things around

I've got gallons of blood
Can't remember where it's from
Just clippings on the wall
I guess it's stuff that I've done

I've got to paint this town red
I've got to paint this town red
I've got to paint this town red

- Combichrist




Ur 1541 års Bibel:

Iagh lät såsom een Trana och een Swala, och knulladhe såsom een Duffna.
Källa: Om ett ord

Språk är spännande konstruktioner vars utveckling kan ta oanade vägar. Ett århundrade återfinns ett ord i Bibeln och ett annat återfinns det i porrnoveller.

Den eviga sanningen...

Destruktivt beteende

Att vara medlem på en dejtingsajt kan vara en bra idé eller så kan det vara en dålig. Det mesta går ut på hur duktig man är på att antingen attrahera det motsatta könet eller kunna låta saker bara rinna av en.

Det är roligt att få kontakt med nya människor och lära känna dem. Men det som gör det hela så destruktivt är när man får någon sorts bekräftelse på att man är anses ointressant. Om och om igen. Då är det inte hälsosamt att finnas där.

Jag ger det veckan ut.

The Power of Cheap Monday Compels You!

Människor verkar behöva vägledning. I vår strävan mot nåt sorts liv är det viktigt att inte göra fel på vägen. Vad gäller vårt inre finns det religioner, självhjälpsböcker och personliga coacher som uppåtäckt vår osäkerhet och snabbt infinner sig för att hjälpa till. Gärna mot betalning. För vårt yttre finns mode. Och det är förvånansvärt hur lika de är varandra, mode och religion. I alla fall för någon som iakttar båda från utsidan.

Som sagt så handlar både mode och religion om vägledning och om vi inte kände ett behov av dem skulle de inte existera. Sen när de väl fått ett existensberättigande ser de gärna att de får ännu mer existensberättigande. Religionen genom att finnas där när de behövs och när de inte behövs skapa ett behov genom att ge oss dåligt samvete och få oss att känna oss syndiga. Modet finns där med förslag när vi behöver det och när vi går vår egen väg finns det där för att säga att vi är fula den här säsongen, trots att vi var skitsnygga förra sommaren.

Kristendomens profeter är i modevärlden utbytta mot människor som Sofie Fahrman och Blondin-Bella som entusiastiskt förkunnar evangeliet enligt Gucci. Att ifrågasätta existensen av en mystisk högre makt som styr allt antingen från århundrade till århundrade eller säsong till säsong är i båda fallen lika svårt, då anhängarna ser sin tro som en sanning. Att just någon diffus högre makt styr allt och vi ska inte ifrågasätta det är självklart. Jag längtar till den dag då någon modig journalist genomskådar modetänkandet och den får blotta sig som den materialism den egentligen är. Producenterna vill ha sina tionden mer än en gång.

Och slutligen kanske den viktigaste likheten. Om vi följer kedjan bakåt, uppåt, till den högre makten finner vi inte gud. På vägen dit finner vi apostlar som med ärliga goda avsikter anser sig göra världen en tjänst. Men i slutet av kedjan sitter enbart människor. Människor med egna vinstintressen i vårt behov av vägledning.

Och vi skola inga andra gudar hava jämte dem.

Amen.

För att citera Gert Fylking...

ÄNTLIGEN!


Unik på samma sätt & KD strikes again

Att komma tillbaks känns svårare än jag hade trott. Det är med viss motvilja, men med någon sorts tilldragande känsla som jag återigen befinner mig på en dejtingsajt. Men det känns som att något hänt sedan jag var där för ett halvår sedan. Människor blir mer och mer lika varandra.

Kanske är det som så att de som faktiskt kändes unika hittade någon -- på sajten eller på annat sätt -- och kvar lämnas de som som inte hittar någon och det kanske finns gemensamma nämnare hos de personerna. Risken finns ju också att jag uppvisar de ointressanta gemensamma nämnarna vad gäller det manliga könet. Jag är trots allt tillbaks där och få verkar vara intresserade av att prata med mig. Det kan ha med dem att göra och det kan ha med mig att göra. Det kan ha att göra med att de som jag tidigare fann riktigt intressanta inte finns där längre. Och de i sin tur kanske tyckte att jag var lite intressant.

Jag tycks ju ha stora svårigheter att inte analysera, reflektera och dra slutsatser utifrån det jag iakttar och upplever. Och banne mig om det som tidigare sagt inte är som så att människorna blir mer lika varandra. Alla är unika på samma sätt. Alla vill ha äventyr och alla vill ta det lungt. Alla vill festa och alla vill ha en lugn hemmakväll. Alla tycker om att resa. Precis som alla andra.

Så vi får se hur länge jag blir kvar. Det känns i ärlighetens namn lite olustigt. Dock bör det påpekas att det fortfarande finns en del intressanta människor där, men jag tycker nog att de blivit färre.




Resten av min värld har i två morgnars tid nu förpestats av kristdemokrater och journalister som inte vågar ställa dem mot väggen. Måndag morgon var det återigen rätten för samkönade äktenskap som diskuterades. Ska det vara så svårt att upptäcka motsägelserna i det som KD:arna slänger ur sig? Det är fullt förståeligt om kristdemokrater själva ej förstår vad de säger. De vilar trots allt på någon sorts kristen värdegrund som i grund och botten ej är logisk. Så att angripa dem med logik är litegrann som att banka huvudet i en stenvägg. Det ger inte så mycker annat än huvudvärk. Men det betyder inte att det är ointressant att angripa dem lite bättre än vad man gör nu.

Till exempel skulle man med kristdemokraternas logik kunna avskaffa äktenskapet trots att de i nästa andetag hävdar att det betyder mycket för (heterosexuella) par att kunna ingå äktenskap. Anledningen är att de inte ser någon poäng med att låta samkönade ingå äktenskap då partnerskapslagen ger samma rättigheter. De symboliska värdet i äktenskapet talar de tyst om, trots att de allra flesta gifter sig av rent symboliska skäl. Nåt annat behövs ju inte då partnerskap skulle räcka rent juridiskt. Så om partnerskaper vore ett fullgott alternativt, både juridiskt och symboliskt, så finns det ju inget behov av äktenskapet. Och det tror jag inte riktigt att de vill.

Jag är medveten om att kristdemokrater får mycket skit på min blogg och i och med att jag bloggar anonymt så känns det lite oschysst, men det måste ur mig och jag har så svårt för självutnämnda moraliska människor som ägnar så mycket kraft åt att sprida intolerans mot livsstilar som inte bryter mot lagen. Att det sedan är politiker som får stå och fritt bräka ur sig sina vansinnigheter i min morgon-TV kan förstöra hela min dag. Visst skulle jag kunna byta kanal, men det är som med bilder från katastrofer; man måste se det för att vara medveten om att världen inte är så bra som man kanske vill tro. Den går att förändra till det bättre om man är medveten om vad man är missnöjd med.

Men jag tänkte faktiskt chocka alla genom att avsluta med något positivt som kristdemokraterna tog upp i morgonens TV. Debatten handlade om illegala invandrares rätt till sjukvård på samma villkor som oss som inte vistas här illegalt. Hur man sen kan befinna sig legalt på en plätt jord och illegalt på en annan kan vi lämna till ett annat inlägg. Här handlar det om erkända mänskliga rättigheter och moderaternas strävan efter att försätta illegala invandrare i en situation där de kan tvingas betala för sin sjukvård, nåt som vi vet inte är billigt efter att ha sett på amerikanska sjukhusserier.

Denna vidriga strävan bekämpas faktiskt av kristdemokraterna -- och säkerligen av andra politiker också -- vilket de ska ha positiv uppmärksamhet för. För när politiker som tar beslut över våra liv kan bortse från de mänskliga rättigheterna så lättvindigt, åt vilket håll är vi på väg då?

Alliansen är läskig. Problemet är dock att sossarna uppvisat samma typ av hybris under sina mandatperioder och frångått de mänskliga rättigheterna.

Sometimes you simply vote for the lesser of two evils.



Nu ska jag se om någon intresserat sig för mig på dejtingsajten. Min gissning är att så ej är fallet. Och kanske är det lika bra.

The Siren of the Woods

Min näsa är lätt igentäppt efter ett par timmar på eftermiddagen utomhus vid en lägereld. Men det var det värt. Det var så länge sedan jag fick känna den stickande doften av rök på mina kläder och i mitt hår efter lite friluftsliv.

Efter utomhusvistelsen blev det dock snabbt tillbaks till verkligheten och högarna med prov som väntat hela dagen på min uppmärksamhet. De har fått sitt också och nu är klockan så mycket att jag absolut inte kan få mitt, annat än sömn. Hade velat se en film, men det är bara att se sig om i stjärnorna efter. På stereon hörs italienska The LoveCraves Fading Roses och stickandet i näsan och den närastående förkylningen vittnar om att det varit en rätt produktiv dag. Om det nu är det man är ute efter en söndag. Men vafan. Jag orkar inte ens gnälla om det. Det är snart sommarlov och all tid som ägnats åt rätting och betygsättning kommer att vara som bortblåsta.

Hela helgen har varit rätt bra. Höjdpunkten har varit ett kärt återseende. En vän som varit borta från mitt liv alltför länge förgyllde min kväll tillsammans med konversationer, öl och film. Exploitationfilmen som avnjöts var visserligen lite tråkig, men vad gjorde det när man hade sällskap framför italiensk rape-revenge med sliskig 70-talsmusik och Travolta-wannabes med rakknivar. Jag har verkligen saknat honom och hans sällskap.

Tyvärr blir det inte mer intressant än såhär ikväll. Helgen har varit bra. Jag har haft andra ventilationskanaler än bloggen så ni får klara er utan gnäll, filosofier och annat.

Guten Abend.

Pour vous




They certainly are.

Death is just the beginning


image4


Är det detta som är defintionen på evigt liv för en ateist? Att bärgas från den havsbotten man legat på sedan slutet av 1600-talet för att tillbringa ytterligare några livstider i en glasmonter till allmän beskådning. Ironin i det hela är väl att det finns fler som vet om denne dödes existens än min högst levande. Så vem av oss är det som egentligen existerar?

Han på bilden ovan ligger för observation på Vasamuséet. Jag har aldrig varit där förut och i ärlighetens nämn har ett museum om enbart en båt lockat särskilt mycket. Men jag hade fel. Det var mäktigt, informativt och handlade om mycket mer än bara det ingengörsmässiga snedsteg som båten var. Och så fick jag min skelettkvot uppfylld för helgen. Det får man fan inte på Astrid LIndgrens värld. Där får man inte mycket överhuvudtaget förutom att höra barn skrika över att stå i långa köer och föräldrar gråta över att spendera en betydande del av bostadsbidraget på pannkakor med sylt i nån sorts Madicken-miljö. Jag har upplevt det.

Anledningen till besöket på Vasamuséet var, som det brukar vara för oss som bor i hufvudstaden, besök av vänner utifrån. Det hela ledde till en mycket angenäm lördag där förutom Vasamuséet även mindre skivbutiker och musikinstrumentaffärer besöktes. Den sena eftermiddagen och kvällen spenderades på Söder med mat och olika sorters öl på olika sorters pubar. Ett leverne som kostar lite pengar, men som ger en hel del tillbaks. På grund av tinnitus (inte hos mig) kunde vi tyvärr inte gå och rocka av oss lite, men det gjorde inte så förbannat mycket utan åldern tog ut sin rätt och vi rasade i säng strax efter midnatt.

Så nu sitter man här en varm söndag och kanske egentligen borde ta sig ut, men mest egentligen borde man ta tag i en del arbete och det känns som att det kan gå. Bara inte just nu.

Högtider

SL-bussarna flaggar idag.
Undrar om de flaggar för Europadagen eller Clownnäsans dag?

Och är det bara jag som tycker att det finns något passande över att de firas på samma dag?

Children of the Underworld

Ibland funderar man vad fan man utsätter sina elever för. Efter att ha vaktat dem i fyra timmar på ett nationellt prov var jag helt slut och tanken på att övervaka ytterligare provsituationer den dagen fick det att vända sig i magen. Så det var synd om mig tyckte jag. Men kanske inte lika mycket som de elever som faktiskt skrev provet under fyra timmar och sen gick vidare till andra lektioner. Det finns gånger då de är små stålmän och -kvinnor. Stålpersoner. Och allt gnäll från mig och mina kollegor till trots så är flera av dem riktigt beundransvärda människor. Det är bara synd att de så ofta hamnar i skymundan av skitungarna. De som inte kan ta hand om sig själva trots att de är arton år gamla och de som fortfarande tror att de är de enda som existerar i världen och att alla andra enbart är statister i deras universum. Jag ska bli en bättre lärare genom att skita mer i de som skiter i att ta eget ansvar och lyfta de som hjälper till att lyfta.

Livet i övrigt tickar på trots en del stora förändringar, men det verkar vara hanterbart och gitarrens former får finna sig i att bli smekta lite hårdare och oftare. Efter att ha spelat i över ett år så börjar jag känna mig rätt bra. Det känns som att det i ungefär ett halvårs tid skett väldigt få framsteg jämfört med då jag började spela i januari förra året, men nu har det rasslat till lite. De förbannade barréackorden börjar sitta och låtar som jag spelat hellre än bra tidigare börjar banne mig låta bra.

Ett annat tecken på framsteg är att jag lyckats ta ut mina första två låtar utan hjälp av tabulatur och annat. Enbart låten och gitarren. Det var med stor stolthet som ackord till två Tiamat-låtar laddades upp på Ultimate-Guitar.com. Berömmet från min gitarrspelande lillasyster gjorde ju inte saken mindre njutningsbar. Det är verkligen en underbar ventil att få skapa. Även om man inte skapar egna verk, så skapar man ljud och man översätter musikens språk till ett bokstavsspråk. Det blir uppenbart att ett liv utan kultur med enbart arbete och konsumtion är ett väldigt tomt liv. Om det ens är ett liv.

Sedan fredag eftermiddag har Tiamats nya skiva gått i spelaren och denna kväll är inget undantag. Men för att inte lyssna sönder den så varvar jag med min nyinköpta Tiamat-DVD som gjordes innan nya skivan. Så det blir lite annan musik. Till de som vågar sig på lite tyngre musik, men även vacker och mörk musik kan jag bara säga åt er att skaffa Amanethes omgående. Om jag kunde göra mer än bara säga det till er skulle jag göra det. Men jag har inte tid att gå runt som ett Lucifers Vittne klädd i svart och knacka dörr med syfte att sprida evangeliet enligt Belsebub, Pan, Dionysos och Afrodite. Sen så är jag ju också en hängiven anhängare till Guds elfte bud enligt George Carlin:

"Keep thine religion to thyself!"

Nu smeker Amanitis mina högtalare. Dags att plocka fram gitarren igen.

Sleep tight, don't let the bedbugs bite...


A match made in HELL


Det känns bättre.



Hank Williams III goes Cash!

Tomt

Texten har inte mycket med nånting att göra.


It's Raining Dead Angels from the Sky

Det gör ont när knoppar brister och det smärtar när gamla mästare faller från sin tron. Dario Argento har avslutat sin La Tre Madre-triologi med Mother of Tears och även om den första filmen, Suspiria, inte är någon av mina favoriter så är det ändå en okej film med oerhört vacker foto och mycket bra musik. Tyvärr kunde Mother of Tears inte erbjuda något överhuvudtaget. Idéer som på papperet säkert verkat bra lyckas inte realiseras och storyn spretar åt alla olika håll och så mycket ska klämmas in på 95 minuter att det blir som en sketchfilm. En splatter-Yrrol där man tyvärr kan hålla sig för skratt. En massa bröst, en omotiverad lesbisk scen och Argentos lätt oroväckande behov att visa sin dotter naken. Det var plågsamt att se. Kvar av den forne Argento finns bara en man med känsla för jobbiga dödsscener.


Dagen i övrigt har delat med sig av mycket trevligt. Rockabilly-butiken/caféet Sivletto på Söder var nog dagens höjdpunkt. Jag attraheras mer och mer av den mer skruvade och mörka delen av 50-talsestetiken. Den som blandats med punken, skräckfilmerna och tatueringskonsten och resulterat i psychobilly.


Imorgon drar Week of Hell igång. Eller rättare sagt, den vecka som kommer att leda till majhelvetet som drabbar gymnasielärare varje år. Ett helt gäng nationella prov ska genomföras och de innebär att ett helt gäng prov ska rättas också. Lägg till det uppsatser och annat smått och gott som ska bedömas. Kanske ska man kalla det Week of Purgatory, men det är egentligen inte heller rätt. Himlen finns inte med som en möjlighet efter denna skärseld.


Som tur är har jag gott sällskap. Tiamats efterlängtade Amanethes går varm i mina högtalare. Mycket talar för att den är årets bästa skiva. Tungt, snabbt, skränigt, lugnt, vackert, harmoniskt, men alltid förtrollande mörkt.


Kvällen drar sig mot sitt slut och natten gör sig redo att ta över. Jag tror jag möter den med penna i hand och matematiska formler på mitt papper. För de invigda; skönhet. För de utomstående; svartkonst.


Dags att sluta innan det här spårar ur.


Until the hellhounds sleep again.


Misantropolis

Vem kan döda ett barn? Om flera barn ger sig på dig och tänker döda dig, skulle du kunna göra våldsamt motstånd då? Skulle du kunna skada ett eller flera av barnen?

Ett av spansk skräckfilms karaktärsdrag är att barn ofta förekommer på något sätt, gärna som spöke i stil med de långhåriga barnen i asiatisk skräck. Filmen Who can kill a child känns i det avseendet som en typisk spansk film, men snabbt inser man att det inte är något vanligt skräckdrama man iakttar utan något mycket värre. Obehagliga scener blandade med barnskratt och en lång väntan på om filmens titel får ett ja- eller nej-svar.

Annat mer realistiskt obehag kan upplevas i Battle for Haditha av dokumentärfilmaren Nick Broomfield. Emma Gray Munthe tipsade om den på sin blogg och då jag fått nyvunnen respekt för henne -- inte för att jag saknade respekt för henne, men jag visste inte så mycket -- sen hon gästade Filmkrönikan för ett samtal kring skräckfilm så fick den bli kvällens höjdpunkt. Och jag blev inte besviken.

Broomfields dokumentära stil och mycket personliga karaktärer gjorde Battle for Hadhita till den kanske starkaste krigsfilmen på länge. En krigsfilm som har mer gemensamt med The Road to Guantanamo än med Plutonen. Att sedan låta Ministrys Lies, Lies, Lies vara den hårdrock som marinkårssoldaterna lyssnar på är ett mindre genidrag och de som känner till Al Jourgensens inställning till Irakkriget i allmänhet och George W. Bush i synnerhet inser redan de första sekunderna hur filmen är vinklad. Men Broomfield lyckas få in fler bottnar än så och till slut sitter man och känner hur hoppet är långt, långt borta.

Dagens tema har verkligen varit mörker, då jobbet ackompanjerats av Tiamats nya skiva som damp ner i postlådan idag. Fem års väntan tog slut idag och banne mig om det inte var värt det. Fast egentligen inte. Den som väntar på nåt gott väntar fan alltid för länge. Men bra är den. Dubbeltramp på baskaggarna, growlröster och dödsmetall varvas med synthslingor, Pink Floyd-gitarrer och mörk skönsång. Rysningar längs ryggraden och en vilja att headbanga runt i lägenheten och se farlig ut till refrängen av Equinox of the Gods.

Det har varit en bra, mörk dag. Nu ska den bytas ut mot en mörk natt som får omsluta mig.

Förhoppningsvis blir min natt inte hemsökt utav harmynta bleka dvärgar.

It's raining dead angels from the sky...

RSS 2.0