I min hjärna just nu

Visst han hade hört det pratas
Men aldrig fattat att det hatats
Som det gjorts till den milda grad

Att allt han nånsin trott på
Och allt han nånsin gjort då
 Slagits till spillror på en dag


Men när grannarna från förr
Var dom som sparkat in hans dörr
Och tryckt ner Colten i hans hals

Den dagen var världssamvetet
På semester någon annanstans

- Charta 77 -

-


Poetry

Let me rip out your spine
Watch you fade away slowly
A body
Trying to move in panic
Eyes watering, moving erratically

Blood flowing
Spurting out with each heartbeat
Slower and slower
Wrapping your spine around your neck
Pulling on the end
Your body dragged across the floor

Follow the red trail and you will find her
No more spurts
Eyes not moving
Body frozen in a final position

She is at peace
And I am on my way
To the next one

Hjärnans fördämningar brister... nonsens rinner okontrollerat ut.

Det är kväll och ute är det mörker. Det har varit det sen det var dag. Definitionen av dag och natt fungerar inte längre som den ska. Man säger att dagarna bli kortare, men jag jobbade till fem idag också. Precis som när dagarna var längre. Så allt är bara en brist på ljus och ingen övrig anpassning.

Man skulle kunna tro att bristen på ljus är något jag skulle uppskatta, men jag lämnar det åt gotikromantikerna. För all del, så älskar jag natten och det kan vara så vackert med en stjärnklar himmel. Men inte klockan fyra på eftermiddagen. Den instängda tillvaron på jobbet berövar mig på ljuset och hela min existens blir ett mörker. Från det att jag vaknar och kanariefågeln i mig är helt och fullt övertygad om att det är rätt att sova vidare för det är ju mörkt tills det att jag har varit på jobbet ett par timmar. Sen innan jag ska hem drar mörkret igång dagens och nattens föreställning igen. Kanariefågeln gör sig påmind, men har slagit sig samman med en fladdermus. Så kanariefågelns trötthet i mörkret och fladdermusens aktivitet i mörkret sliter båda i mig och tarvar min uppmärksamhet. Resultatet blir en nästintill vandrande zombie som aldrig tar sig i säng. Trots att varje cell i min kropp skriker efter sömn, så ger kroppen bara passivitet. Stirrandes in i en datorskärm eller halvt avliden på soffan glider tiden iväg och nu är det läggdags. Men disken skulle ju göras. Det stirras vidare. Nu är jag jättetrött. Ska nog gå och lägga mig. Men disken då? Mer stirrande. Kanske görs disken sent innan jag går och lägger mig. Eller så får den vänta. Samma sak med allting annat. Uppsatser läses med två rejäla skopor sand i vardera öga, musik spelar nånstans i bakgrunden och jag inser att det är min stereo och att jag mentalt befinner mig längre bort från den än de tre meter bort som faktiskt skiljer oss åt.

Jag borde verkligen gå och lägga mig.
Men jag ska bara ta tag i disken. Sen skulle jag ju laga lite mat också. Jobbet jag skulle göra får vänta tills imorgon eftermiddag.

Klockan är elva.
Dags att fortsätta med disken.


Könssegregering i juletider

Som gymnasielärare är en del av mitt uppdrag att jobba för ett mer jämställt samhälle, vilket kan vara svårt som lärare i matematik och engelska. Men det finns ändå saker man kan göra och det behöver göras, för varje år när det kommer nya gymnasieelever ser jag samma saker. Unga pojkar som vill ta stor plats och kämpar hårt för att passa in i stereotypen av den klassiske mannen. Det brölas och låtsasbråkas på lektioner och i korridorer. Att vara "bögig" är något av det värsta man kan vara.  De unga tjejerna gör även de sitt bästa och många tvingar in sig i åtsittande, urringade kläder och spenderar delar av lektionerna med att sminka sig, diskutera bantning och skvallra om det senaste som hänt i helgen.

Dessa beteenden i sig är egentligen inte särskilt allvarliga. Vill man ha urringat ska man få ha det, vill man bära smink ska man få det och vill man bröla och låtsasbråka är det helt i sin ordning med. Det allvarliga, eller rättare sagt tragiska, ligger i hur oerhört könssegregerat allting är. Visserligen kan man ha en viss förståelse för att det blir komplicerat när ungdomar börjar utvecklas och det rent biologiskt sker en tydligare könssegregering. Men det motiverar ändå inte många av beteendena, för de är inte manliga eller kvinnliga, som exempelvis att sminka sig och bära kjol.

Denna könssegregering sker dock långt tidigare, då flickor och pojkar upptäcker sina yttre biologiska skillnader. Men skillnaden görs sedan mycket tydligare genom kommentarer från föräldrar, släktingar och till och med dagispersonal. Självklart jobbar många av dem hårt för att inte låta sina och andras barn falla in i de klassiska stereotyperna och det ska de ha en stor eloge för. För de kämpar i uppförsbacke. De kämpar mot alla människor som tror att de sociala könskonstruktionerna är sanningar och inte val och de kämpar mot alla de företag som tjänar stora pengar på ett könssegregerat samhälle; speciellt leksakstillverkarna.

Varje morgon i kommersiella utlandsbaserade kanaler som TV3 och Kanal 5 visas reklam riktad till barn och den är ruggigt könsuppdelad. Företag som BR Leksaker och Toys 'R' Us annonserar ut hårt sminkade, supersmala, Bratz med enbart glada små flickor i reklamfilmerna. Pojkarna får leka med Star Wars LEGO och så kallade actionfigurer. Flickor leker med städredskap med glada munnar.

Så även om det finns många föräldrar som kämpar hårt för att inte sätta in barnen i de klassiska könsfacken, så motarbetas de av BR Leksaker och Toys 'R' Us som tjänar mycket pengar på det stereotypa samhället. Det går självklart att argumentera för att de enbart säljer det som barn vill ha och om ingen köpte dammsugare med glada munnar skulle de inte ha det till försäljning heller. Det är trots allt vinstdrivande företag det handlar om.

Men det är ju just de som skapar ett behov genom sina reklamfilmer där de visar små flickor och pojkar hur de ska vara för att vara flickor och pojkar. Så när jag får upp dessa flickor och pojkar i gymnasiet har företag som BR Leksaker och Toys 'R' Us redan varit där under kanske de viktigaste åren av barnens liv och satt käppar i hjulen för mitt och andras jobb att minska klyftorna mellan könen.

Busskur i norra Stockholm, i skarven mellan 20- och 30-minuterstrafik

Tillvarons slumpmässiga överdjävlighet tittar då och då in i mitt liv.
Ovälkommen gäst som tränger sig på, sätter foten i dörren då jag försöker stänga den i dess ansikte, lås dyrkas vant upp. En sovplats under min säng, i ett hörn där den inte syns väntar den på rätt tillfälle, iakttagandes mina fötter som vandrar fram och tillbaka. Då sängens fjädrar tyngts ner och ljuset slocknat gör den sig redo. Sakta och försiktigt  letar den sig vant fram från under sängen. Dess skugga syns vagt i mörkret då den lutar sig över mig. Den omfamnar mig och drar sig mot mitt huvud samtidigt som den sjunker in i min kropp.

Drömmar om arbete stör min korta nattsömn, morgonen blir lång i sängen och består av fruktlösa övertalningsförsök för att tvinga kroppen att resa sig. Trots en tidig morgon blir det en sen morgon. Det är bara början och jag hör den redan skratta inom mig.

Vomit

Jag skulle behöva spy lite galla.

Jag skulle behöva spy lite mörk choklad också, men magen lugnar nog ner sig snart. Min hjärna verkar inte göra det.

Den största styrkan med ett demokratiskt samhälle är också en största svagheten; alla får höra och synas. Eller tanken är att de ska kunna göra det i alla fall. Vissa jobbar hårt för att tysta vissa röster, totalt omedvetna om att bara för att en röst tystnat så betyder inte det att tankarna inte gror. Ytlig förändring som enbart är till för att tillfredsställa de som vill ha omedelbar förändring, sluta tänka på det och gå vidare med sina liv, redo att tysta nästa röst som verkar obekväm för dem. Sen så blir de förvånade när rösterna de tystat helt plötsligt återuppstår. Ofta starkare.

Samma ytliga åtgärder återkommer gång på gång på min arbetsplats. Åtgärder som är enkla att implementera och som utåt sett ger resultat. Och med skolan som inget annat än ett politiskt slagfält, varför skulle långsiktiga och krångliga åtgärder ens vara tänkbara. Det samlar man ju inga politiska poäng på. Tvinga på elever och lärare fler regler rörande ordning och många röstberättigade jublar högt över att nu blir det minsann ordning och reda i skolan för första gången sedan de själva gick där. Med en tår i ögat minns de med glädje sin skolgång, i en skola de troligtvis inte alls tyckte om. Men om man skulle konfrontera dem om det kan de i alla fall säga att det var inte en dans på rosor, men så blev det också folk av dem. Självklart har de aldrig tänkt tanken på att de kanske blivit ännu bättre med en annan sorts skola. Hemska tanke. Att de inte är fulländade. Men å andra sidan, de som inser att de kanske skulle kunna lite fler saker kan ju alltid ifrågasätta behovet då de klarar sig så ypperligt utan dem. Så att bege sig in i en diskussion med dessa människor är något av en frustrerande omöjlighet.

Svaghetsdelen av demokratigrejen ovan gör sig påmind då och då när människor jag tycker sitter inne med idiotiska ogenomtänkta åsikter får komma till tals nånstans i min privata sfär. Ofta genom krönikor och debattinlägg i tidningar som Svenska Dagbladet och Expressen. Äldre barska män som påpekar att skamvrån minsann gjorde män av dem och avdankade tennisspelare som tycker man ska skippa litteraturen till förmån för idrotten då hans spel på ATP-touren gett honom mer möjligheter till upptäckter än någon bok skulle ha kunnat. Dessutom hade han stolt aldrig läst en bok i hela sitt liv. Så debattartikeln bevisar ju faktiskt en sak; man blir smartare av att läsa. Att tro att alla som ägnar sig åt sport kommer att få se världen är självfallet helt befängt och att sen tro att litteratur har en hämmande effekt när man själv inte läst en enda bok blir ett något löst hängande argument. För att inte säga icke-existerande. Slutligen, varför måste sport och litteratur existera i ett motsatsförhållande till varandra? Jag är rätt säker på att min bror som är innebandyspelare på elitnivå kan läsa. Och jag är rätt säker på att vissa av mina akademiskt och litteraturvetenskapligt orienterade kollegor ägnar sig åt sport.

Ibland tänker jag också att man bara borde tiga ihjäl de man uppfattar som idioter. Problemet är bara att de som inte uppfattar dem som idioter hör av sig med uppmuntrande kommentarer och ger dem vatten på sin kvarn. Så det behövs människor som pumpar vattnet motströms också. Vi har alla en bild av hur vårt drömsamhälle ser ut, så då måste vi kämpa för det också. Att tiga fram det går aldrig.

I want to suck your blood

The world is a vampire...

Det finns så mycket jag vill. Det finns så mycket jag vill åstadkomma. Det finns så mycket jag skulle vilja förändra i världen. Men jag hinner j inte. Min tidigare nämnda konspirationsteori får mer och mer belägg för var dag som går; vårt samhälle ser till att vi har så mycket att göra för att ens kunna existera i det att det inte blir tid över till att förändra det. Det är som en medveten organism som kämpar för sin överlevnad. Inte genom att förse oss med mindre saker att göra som vi kan uppröras över utan det rakt motsatta. Mer av samhället. Få oss att gilla läget. Inse att det är bra nog som det är även om det finns miljoner saker som skulle kunna göras bättre.

Resistance is futile.


Hycklaren och fegisen

Detta inläggs titel låter onekligen som en pjäs med två tunga seriösa skådespelare på en mörk scen framför en minst lika seriös teaterpublik. Kanske borde man försöka skriva en pjäs, men inte idag. Idag har titeln med annat att göra.

På det stora hela tycker jag att journalister och andra i nån sorts bevakande maktposition gör sitt bästa för att sätta dit folk som förtjänar det och ibland även folk som jag kan tycka inte förtjänar det. De gör ibland sitt bästa så till den milda grad att de verkar ha bestämt sig på förhand för att en person ska avsättas. Speciellt om det är en kvinna som glömt redovisa inköpet för en Toblerone, kämpar med sin alkoholism aller anlitat svart städhjälp. Männen brukar klara sig undan bättre och det är väl nånstans där jag vill börja mitt egentliga inlägg. Vissa tycks få vandra genom livet utan att ifrågasättas, medan andra påminner om andhonor som frenetiskt gruppvåldtas av en flock andhannar med journalistuppbådet tätt kring sig vartän de behagar stiga ut från.

Inför valet i Danmark gick Dansk Folkeparti framåt, vilket i sig är en tragedi för alla som tror på människors lika värde oavsett om de befinner sig i det land de fötts i, det land de flytt till eller det land de helt enkelt vill befinna sig i. Men det som upprör mest är att de inte ifrågasätts mer, att deras smutsiga kampanjer inte lyfts fram i ljuset och visar dem för vad de i själva verket är.

En av de valaffischer som sattes upp visade en fullsatt moské med bedjande muslimer och texten påpekade att såhär ser det ut i Sverige för att de inte har någon Pia Kjærsgaard som visar var skåpet ska stå.

Och det är i och för sig sant. Sådär kan det faktiskt få se ut i Sverige just tack vare att vi inte har någon rågblond dansk arier som är livrädd för att det nationella arvet och identiteten ska hotas av mångkultur. Men jag tror inte att det var det positiva i att vi slipper Pia Kjærsgaard som affischen syftade på.

Vad som förvånar mig är hur detta kan få tillåtas gå förhållandevis obemärkt förbi Sverige och kanske till och med i Danmark. För det blev ju i alla fall inte tillräckligt rabalder för att nyheten skulle sprida sig till Sverige annat än i nån liten notis på DN:s kultursidor.

I Sverige har vi bland annat Sverigedemokraterna som går rätt mycket framåt i södra Sverige, vilket onekligen leder till en del tankar om samhällsklimatet på den breddgraden. De ifrågasätts väldigt sällan vilket verkar vara en medveten strategi. De ska tigas ihjäl. Men de dör ju inte utan blir bara mer och mer populära. Så kanske är det bättre att visa upp dem i ljuset och lita på att de flesta människorna är intelligenta nog för att se vad det egentligen är de röstar på.

Det kan kännas som ett ofantligt och kanske upprörande hopp att ta sig från Dansk Folkeparti via Sverigedemokraterna och landa i de svenska Kristdemokraterna, men detta inlägg handlar egenligen inte om främlingsfientlighet utan om oviljan från bland annat media att bemöta hycklande och demokratifientliga åsikter.

Inför det senaste valet framgick det med all tydlighet att Kristdemokraterna inte ville ge homosexuella par samma rättigheter som heterosexuella par. Självklart var de helt främmande inför att heterosexuella par inte nödvändigtvis är så förbannat bra som man ståndfast inbillar sig då man romantiserar tanken på kärnfamiljen och höjer den till skyarna.

I min postlåda inför just valet damp det ner en broschyr från KD som stolt kungör hur partiet kämpar för människors lika värde och rättigheter. Med deras utspel i media under den tiden så var det inte utan att det faktiskt vände sig i magen på mig. Och inte blev det bättre då det blev plågsamt tydligt att partiet skulle kunna gå till val förhållandes oifrågasatta.

Tycker journalister att det är för lätt att ställa vissa makthavare mot väggen så de låter bli? Eller har samma makthavare någon hållhake på journalisterna? Ju fler gånger jag upplever att det är så, desto mer konspirationsteorier dyker upp i huvudet.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att tycka lite synd om Göran Hägglund. Han leder ett parti som är beroende av anhängare från två läger. Dels människor som i sig är rätt sekulariserade men tycker att etikfrågor är oerhört viktiga. Dessa sekulariserade människors relativt icke-konservativa (observera "relativt") inställning till samhällsfrågor ska tillfredsställas samtidigt som en stor grupp religiösa väljare också ska hållas nöjda. Då kanske det behövs två budskap. Ett om människors lika värde och ett om gamla förlegade värderingar som inte har något att göra i ett öppet demokratiskt samhälle där kyrkan är skild från staten.


Up yours, Mr Williams

So much depends
upon

Tartan-red
sneakers

Soaking
wet

From frozen water
falling

Returning to normalized
form

Upon
earthly contact

And meeting air-conditioned
rubber sole

Gulped up
greedily

A devastating
birth of

Yet another day

Beside the white
stacks of knowledge

And ignorance

This world goes up in flames

There is something special about the first day of snow. Autumn and spring are not seasons, they are transitions between the only existing ones. So does that make winter the definitive end of one season or the beginning of another one? Is it the end of the world and life as we've come to know it during summer?

Winter carries with it a beauty in all its destruction. The day is chased away by the night only to re-surface for a few meager hours when night is not watching. Night does however do its best to restore some sort of order and balance and lets snow brighten even the darkest nights and on the coldest and harshest days we are rewarded with as many stars in the sky as we can possibly handle. And a moon so bright we are mesmerized by it and all memories of the warm summer nights seem as nothing but a memory, a dream which never in reality took place.

Love during the winter months may well be something completely different from the love summer offers. With temperatures dropping, a need for closeness is rising. Love may seem to slow down, but is actually growing stronger as we draw closer to one another in search for a warmth so sorely needed by our bodies.

Now is the season of destruction, of darkness, of slumber, but now is also the season of closeness and inner warmth. Bright stars light up the seemingly ever-lasting darkness and in our search for warmth we all become one as we draw nearer and nearer.

Beauty in death and beauty in life.

RSS 2.0