Time to claim it back

Salemdemonstrationen ägde rum igår som planerat. Nynazister, extremnationalister och självutnämnda patrioter tågade i fackeltåg under tystnad och stora delar av innvånarna höll sig borta. Demonstrationen gick relativt lugnt till och kan ses som en framgång för till exempel polisen om det inte vore för att det en gång om året är en demokratisk rättighet för antidemokratiska krafter att stänga ner kommunikationerna till och ta över en mindre ort i Sverige.

De olika grupperna som skulle demonstrera bemöttes annorlunda. De från vänsterblocket fick tillstånd för en stillastående demonstration, inget mer. De från extremhögern fick gå i fackeltåg. Det är onekligen ett sätt att undvika konflikter, men vilka signaler sänder det egentligen? Inför nästa år ska det kämpas för enbart stillastående demonstrationer vilket känns betydligt mer lämpligt. För det går inte att komma ifrån att våldskåta idioter finns i båda blocken. Våldskåta idioter som egentligen lika gärna skulle kunna vara gängmedlemmar eller fotbollshulliganer. Det var bara det att de stötte på extremvänstern eller extremhögern först och hamnade där och fick bruka sitt älskade våld som de värdelösa människor de är. För hur stort samhällsvärde har en person som ägnar sig åt att sprida rädsla och våld bland andra människor som vill åstadkomma förändring genom intelligenta diskussioner och som känner empati för sina medmänniskor? Rätt litet skulle jag säga. I vissa fall inget alls.

Men i Salem fanns även människor som ville visa sitt missnöje och på den ointelligenta absurditeten i att demonstrera mot det så kallade "svenskfientliga våldet". Människor som i neongula västar stilla stod vid sidan av demonstrationståget hållandes skyltar med namnen på svenskar som dödats av extremhögern under de senaste tjugo åren. Så där kanske den verkliga demonstrationen mot det svenskfientliga våldet ägde rum.

Och kanske är det ett sätt att lösa problemet inför nästa år och de kommande. Precis som andra grupper i samhället har besegrat fientligheter genom att på något sätt göra dem till sina egna och på sina egna villkor, så kan 6 december i Salem varje år bli platsen där demonstrationer mot våld -- speciellt högerextremt och vänsterextremt våld -- äger rum. Ett gående demonstrationståg medan vänsterextremister och högerextremister i stilla demonstrationer får se på vilken avsky resten av samhället känner inför deras metoder att pracka på oss åsikter som vi inte vill ha.

I det gående demonstrationståget ska foton på offer för det extremistiska våldet hållas upp med namn och om de är offer för vänsterextremt våld eller högerextremt. Och på sidan om får våldsverkarna stå och stilla titta på och förhoppningsvis kommer några att skämmas över vad de är. Lika mycket som vi som ett demokratiskt samhälle skäms över vad de är.

Nästa år får vi en chans att ta över Salemdemonstrationen och göra den till vår egen. Att ta chansen är ett måste.


Kommentarer
Postat av: Laelectrica

Jag håller med dig om att de båda demonstrationerna ska hållas stillastående i den mån det är möjligt. Dock håller jag inte med dig om att de som demonstrerar lika gärna kunde ha varit fotbollshuliganer osv... Intressant att du skriver om detta, jag och min pojke hade en diskussion kring detta för ett tag sedan. Det finns en orsak till att det blir som det blir, en orsak inte många bryr sig om att ta reda på. Medan hos fotbollshuliganer... vad är orsaken där?

2008-12-10 @ 21:03:58
URL: http://laelectrica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0