"Who have less abortions than homosexuals?"

Kan man skämta om allt?
Går det att skämta om exempelvis våldtäkt?

Ja, allt handlar om i vilken kontext man sätter skämtet och om avsikten bakom det. Det lärde George Carlin mig. Man får skämta om raser, man får skämta om sexuella övergrepp och obotliga sjukdomar. Allt handlar om hur man säger det och vad man vill med sitt skämt. Det är en fin gräns mellan dålig smak och satir ibland, men det finns dock en gräns och man kan befinna sig på rätt sida om den i alla avseenden. Satiren drar nytta av humorn för att lyfta fram samhällsproblem. Ett överdrivet rasistiskt skämt sagt på rätt sätt kan locka till skratt samtidigt som det belyser det absurda och motbjudande i rasism.

Sen kan humor vara ett sätt att helt enkelt klara av att hantera kriser och tunga saker i ens vardag. En väns farfar drabbades av Alzheimers, vilket var väldigt jobbigt för hela familjen, men på nåt sätt så gick det att skratta lite åt farfars olyckliga förvirring. Det fanns inget annat sätt att klara av det. Att se en kär familjemedlem sakta upphöra att existera framför ens ögon är oerhört tärande, så att kunna skratta åt eländet blev nödvändigt för att inte gå under själv.

Under sitt liv skämtade George Carlin om allt. Han var en mycket duktig talare och en mästare på att hantera språket. Han hittade absurditeter i vardagens små detaljer och i stora globala frågor. Allt från hur vi är korkade som fortsätter äta glass efter att våra bihålor sagt ifrån å det skarpaste till att vår planet aldrig kommer att förstöras av oss. Planeten kommer att finnas kvar oavsett hur mycket skit vi släpper ut. Vi däremot, kommer inte det.

Den organiserade religionen fick sig alltid en känga på ett eller annat sätt. Guds ständiga behov av pengar, sagorna om en osynlig man som är kapabel att fördöma dig till ett liv i helvetet och förvandla dig till en saltstod, men som är god, from och älskar dig, och så vidare. Uppvuxen som katolik (som han var tills han blev gammal nog att vara förnuftig) så var det främst den katolska kyrkan som ifrågasattes. Han såg en kyrka som var starkt emot abort och starkt emot homosexuella, men vilka gör färre aborter än homosexuella? Man skulle kunna tycka att de var naturligt allierade.

Vad jag älskade med Carlin, och fortfarande gör, var hans förmåga att locka till skratt samtidigt som han pratade om viktiga samhällsfrågor. Han var inte rädd för något och kunde prata om allt. Som ilsken satiriker och lingvist blev ord i allmänhet ofta måltavlor och svordomar i synnerhet. Han var långt ifrån emot svordomar utan använde dem närhelst han tyckte att det passade. Oavsett hur grova de var. Han arresterades för att ha använt de sju fula orden (se föregående inlägg) 1972 och återkom hela tiden till de orden och byggde på listan som till slut tog flera minuter att ta sig igenom. Och allt gjorde han utan fusklappar.

Idag borde hela världen sörja, men det gör den inte. Det finns garanterat grupper som jublar, exakt de grupper som sprider intolerans i moralens namn och de grupper som ständigt smider planer för att komma åt mer och mer av kakan åt sig själva. De grupper som vi nu får jobba lite hårdare för att bekämpa när vi inte har Carlins hjälp.

Det finns mycket att skriva om Carlin, men jag tänker låta honom tala för sig själv istället. Men en sak är säker; världen har blivit en tråkigare plats.

George Carlin

1937 - 2008


                   Pro-Life is Anti-Woman                                          Rape can be funny
 

                           Airport Security                                            From Jammin' in New York
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0