(Terror)balans

Imorse såg jag Anders Borg på TV. Han satt i en morgonsoffa och diskuterade den nya budgeten. Det verkar som att åren vid makten har varit tuffa mot honom. Tofsen såg inte alls lika vital ut och tankar på mitt eget hår som rakades bort för ett par veckor sedan dök upp. Det var nog inte en så dum idé. Men det var inte Anders Borgs hår som var det viktiga idag utan det faktum att han presenterar alliansens budget för det kommande året och sa en del intressanta saker som fastnade i min hjärna.

Rent generellt så är högern för skattesänkningar och det som finansieras med skattemedel ska finansieras på annat sätt, ibland genom att privatiseras och ibland får det helt enkelt gå i graven om det inte är lönsamt. Som kultur till exempel. Innan vi går vidare kanske jag än en gång ska påpeka att mina ideal inte riktigt drar åt höger, så detta inlägg kommer att bli, och redan är, allt annat än objektivt.

När alliansen kom till makten var de väldigt snabba med att låta sina ideal bli verklighet och skatter sänktes och a-kassan blev dyrare för att skrämma folk till mer arbete. Så långt allt väl. För dem såklart. Men det verkar som att verkligheten börjar komma ikapp de stackars idealisterna. Det är lätt att vara i opposition och blint följa sina övertygelser, men när man sen väl får en pengapåse i händerna som inte får bli tom för fort så blir det annorlunda. Nu ska det dock tilläggas att alliansen är bra mycket bättre på att vara i opposition än sossar, vp:are och miljöpartister. Det kanske har med erfarenhet att göra, men den nya oppositionen gör ju verkligen inget annat än gnäller. Allt är fel! FRA-lagen ska rivas upp om de kommer till makten. Att de vill göra om den och införa den igen talas det rätt tyst om.

Men nu satt då herr Borg i morgonsoffan och det lät lite annorlunda. Det lät nästan lite socialdemokratiskt. För att nu skulle avgiften till a-kassan sänkas. Visserligen bara med en bråkdel av vad den höjdes med, men det pratades det förstås tyst om. Men den ska trots allt sänkas. Så de vill alltså att människor ska gå med i a-kassan igen? Men den som var som en känga i skrevet på arbetsmoralen och enbart ledde till att människor låg hemma på sofflocket och pillade ludd ur naveln? Vill man helt plötsligt att vissa ska gå tillbaks? Inte de som har det sämst ställt förstås, men ändå.

Sen så ska visserligen skatten för arbetande sänkas, för att det ska löna sig att arbeta. Vilket det gjorde också innan det blev maktskifte, men som sagt, det kanske vi ska tala tyst om. Men nu när det går att sänka skatten, så gör man det för de som arbetar. De som har arbetat hela sitt liv och lever på sin pension, får ingen sänkning. Det är de rätt upprörda över. Men det som intresserar mig mest i hela det här är Borgs uttalande angående beslutet att inte sänka skatten för pensionärerna. Han pratade om balans. Den typen av balans som innebär att om man har möjlighet att sänka skatten så kanske man gör det för en grupp, men sen räcker pengarna inte till. Så det där med skattesänkning kanske inte är så lätt och vi kanske behöver skatteintäkter. Det verkar nästan som det.

Sen så ska reseavdraget höjas med en tusenlapp. Så de som pendlar för att kunna jobba får mindre i plånboken. Trots att det skulle löna sig att arbeta. I slutändan är det ändå en stor budget som ska balanseras. Så då får skatter sänkas och avdrag höjas.

Och sen står vi med lika mycket i plånboken. Eller mer, men då har vi mer utgifter. Eller mer, men då får vi betala mer för sjukförsäkringar eller privat sjukvård.

Och så vidare, och så vidare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0