The Ice Storm

Det är verkligen kallt ute. Efter två veckor i Sydafrika kanske det upplevs ännu kallare, men jag har bekanta som spenderat de två veckorna i Sverige som styrker mitt påstående. Det är förbannat kallt ute.

Passande nog har kvällens film varit Ang Lees lilla mästerverk The Ice Storm. Lilla i jämförelse med Crouching Tiger, Hidden Dragon, Brokeback Mountain, Hulken och Lust/Caution som är mer kända. Allt annat än lilla som film.

Filmen utspelar sig 1973 och genom att följa några familjers liv, följer vi också hela USA:s medelklass liv. Hur det gamla kolliderar med det nya. Det nya så nytt att ingen riktigt vet hur de ska förhålla sig till de så de tar ut svängarna rejält i hopp om att nån gång hitta gränsen. Den sexuella revolutionen inbjuder till just det. Män bjuder med sina fruar för att se Långt ner i halsen, par ordnar nyckelpartyn och alla gör det som nån sorts uttryck för att nu är de sexuellt fria. Ju mer man tagit från en människa, desto mer vill hon ha när det väl är tillgängligt. För hon vet inte vad som är tillräckligt.

Familjer är konstiga saker. De existerar i vårt liv vare sig vi vill det eller inte, så vi måste förhålla oss till dem på nåt sätt. Vår egna och andras. Det finns alltid idéer om hur de ska se ut och hur man ska uppföra sig inom dem, vilka roller man har. Större delen av samhället bygger på det, så när allt visar sig vara ett val, en illusion, snarare än en sanning skakas familjebilden och samhället likaså. När hemmafru inte längre är ett giltigt yrke förskjuts maktbalansen eller rättare sagt byts ut mot en ny. En ny som förvisso är bättre i mina ögon, men som måste ha ställt till det en del för de som inbillat sig att de levde efter en vedertagen sanning.

Så där satt de 1973, framför en skål full med bilnycklar -- en amerikansk symbol så god som någon -- och trevande sökte sin fria sexualitet som de inte hade någon som helst aning om vad de skulle göra med.

Och nu sitter vi 2009, med vårt öppna samhälle, vår fria sexualitet och vet inte riktigt heller. Kanske swingersklubbar. Kanske en ny dildo till samlingen. Kanske se på porrfilm tillsammans. Kanske nåt ytligt för att finna något inom oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0