Ikaros

Carl Bildts karaktäristiska skorr ackompanjerar bilder från Iran. Bilder som ingen i Iran får se. Och nu verkar det som att inte vi heller ska få se dem eller åtminstone inte liknande. Regimen upprätthåller ordning genom censur. Det kan väl egentligen inte bli tydligare.

En regim, regering, kung, styrelse, chef som inte klarar kritisk granskning har redan visat på sin egen olämplighet. Det är ett svaghetstecken att införa restriktioner. På samma sätt som brukandet av våld alltid är en förlust för det intellekt vi anser oss besitta, så är en nedstängning av informationskanaler ett uppenbart tecken på att det finns bättre alternativ, men de styrande vägrar att släppa in nya tankar då deras egen makt och vinning är det som prioriteras högst. Och det är också det som är ett samhälles största fiende.

Jared Diamond -- bland annat författare till boken Guns, germs and steel, en historiebok över den nutida världens utveckling under 13000 år -- tar just upp makthavare som den största anledningen till varför samhällen kollapsar. Det är girighet och maktlystnad som som hindrar de som har verklig makt att förändra och lyssna till de signaler om problem som oftast dyker upp i tid att åtgärda problemen. Ett tydligt exempel är Påskön som skövlades helt på skog och blev obeboelig. Att träden skulle ta slut var rätt uppenbart, men man slutade ändå inte för välståndet byggde så mycket på en konstant tillgång på virke. I modern tid, rättare sagt just nu, är Lettland ett lysande exempel.

I Lettland har svenska banker i jakten på mer och mer pengar hjälpt till att skjuta landet i sank. Dessutom med konsekvenser för Sverige då bankernas stora förluster påverkar till och med den svenska ekonomin. Att satsa hårt på att en ekonomi ständigt ska öka och inte alls gå i vågor som den gjort under hela historiens gång är totalt idiotiskt, men med skygglappar på och en förmåga att bara se ett eller ett par kvartal åt gången samt ett oansvar för sociala följder så är ett land sm tidigare var på väg uppåt nu raskt på väg rakt ner. Stora lån från IMF planeras och i tidigare fall där IMF varit involverade har privatisering varit den nya religionen. Lån har beviljats efter en sanering av ekonomin som inneburit till exempel privatisering av vattentillgångar, även personliga som brunnar och liknande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0