Information wants to be free

De slutar inte att komma och varje gång jag läser en artikel om framtida begränsning av Internet så vänder det sig i magen på mig så till den milda grad att nästan hela min dag förstörs. Egentligen skulle jag ha skrivit detta inlägg i torsdags, men fick förhinder. Med resultatet att min flickvän fick släpa runt en nattsvart arg pojkvän på midsommarmatshandling. Men det gick över och midsommar blev bra. Dock betyder inte det att striden är över.

För nu börjar det likna krig. Eller i alla fall så är det dags att ta striden innan det är försent.
Ytterligare en debattartikel på de stora tidningarna informerar om intresseorganisationer med rötter i storföretag som i sin ständiga jakt på ökad vinst för att blidka aktieägare är beredda att förstöra det som Internet är; en enorm skådeplats där informationen till slut fick bli fri, såsom den så länge velat vara. Och såsom så många av oss önskat att den ska vara. Public service i all ära, men även där sitter någon och beslutar om vilken information som ska nå ut till den stora massan. På Internet krävs enbart att nån vill informera om något så blir det tillgänligt. Det är säkerligen till rätt stor del därför det är så problematiskt för regimen i Iran just nu. Teknik som öppnat upp för tillgång till Internet gör det omöjligt att fullt ut stänga ner alla informationskanaler och det som en olämplig regim bedömt som olämplig information kan strömma in och ut ur landet. Alla får inte den informationen, men några får den och kan sprida den vidare.

Men med så fria informationskanaler kommer självklart problem. Dock är det problem som existerar även inom traditionell media och som kanske blivit väldigt synliggjord i och med Internets intåg i var människas hem. Är informationen trovärdig eller är den propaganda eller är den förvrängd för att sälja lösnummer? Det ställer högre krav på oss som konsumerar den att vara källkritiska, en egenskap som det inte är någon nackdel att utveckla.

Detta med upphovsrätt håller på att resultera i en kamp om helt andra saker än konstnärers rätt till sina verk. Fast egentligen har den nog till stor del aldrig handlat om konstnärers rätt till sina verk utan mer om storföretags rätt att få ut så mycket pengar som möjligt för att kunna fullfölja det uppdrag som aktiebolag har, nämligen att tjäna så mycket pengar som möjligt åt sina aktieägare. Det är deras största uppdrag. Att värna om miljön, att värna om välfärd, att värna om demokratiska värden eller att värna om människors lika värde kommer alla efter syftet att tjäna pengar. Om det går att tjäna pengar på att visa miljöengagemang gör man det. Om det inte gör det låter man gärna bli. Det är där folkvalda politiker kommer in och kan tvinga näringslivet att engagera sig genom lagstiftning. Men det är förutsatt att de politiker vi ger vårt förtroende inte själva blir förblindade av makt, pengar och kortsiktig vinst och själva bidrar till samhällets kollaps såsom så många makthavare gjort innan dem.

Egentligen skulle ju många artister nuförtiden kunna skippa de stora bolagen och nå ut till sina fans utan giriga mellanhänder. Internets möjligheter för den enskilda artisten kanske rent utav är större än hoten för de stora bolagen. Men även det är ju ett hot mot de stora bolagen. För om det blir uppenbart att de inte behövs så blir det lite problematiskt. Därför slåss man nu med näbbar och klor och skickar in lobbyister till pengakåta maktmän som gärna anpassar samhället så att utveckling förhindras för att förse storföretag med mer pengar.

De begränsningar som föreslås nu av företag och intresseorganisationer är ett direkt hot mot det fria ordet. Då man insett att man inte kan angripa varje enskild individ som fildelar illegalt så börjar man nu titta på möjligheter att tvinga de företag som tillhandahåller Internetuppkoppling att begränsa åtkomsten till olika sidor eller hindra människor från att använda BitTorrent-systemet för fildelning, vilket är som att hindra människor från att köpa skidmasker för de används ibland för bankrån. Ett sätt att dela information kan aldrig bli syndabock i en kamp om vilken information som delas.

Så nu sitter jag och skriver på ett Internet som är helt fritt för mig och oroar mig för att det inom en snar framtid inte kommer att vara det. Man kan fundera hur företagsledare och folkvalda politiker ska förklara för sina barn i framtiden att deras sökande efter makt och pengar ledde till en begränsning av det fria ordet? Att de ursprungliga demokratiska värdena byttes ut mot kapitalistiska. Personligen skulle jag skämmas. Att se mina barn i ögonen och säga att jag under 90-talet bidrog till att få in Internet och det fria ordet i var mans hem och sedan bidrog till dess förstörelse ett drygt decennium senare för att skydda företags jakt på pengar skulle vara en omöjlighet.

För de som inte kommit i kontakt med den fantastiska dokumentären The Corporation om storföretagens psykopatiska härjningar i världen så uppmanar jag er att ladda ner den. Ja, det är sant. Jag uppmanar er att ladda ner den och ni kan göra det på Pirate Bay. Men oroa er inte, det är inte olagligt. Faktum är att det är fullt lagligt. Det är fullt lagligt att gå in på Pirate Bays hemsida och där ladda ner denna dokumentär. Skaparna bakom den har nämligen släppt den helt fri för nedladdning med hjälp av BitTorrent-tekniken. De insåg att den hade ett större värde än det monetära som varje såld dvd inbringade. Och dessutom var det en massa storföretag som skulle ha en massa pengar så när väl inkomsten från en såld dvd kom i skaparnas händer så fanns det inte så mycket kvar. Gör som jag och gå in på filmmakarnas hemsida och donera en slant där. Oavsett vad du ger kommer det att vara betydligt mer än vad som skulle ha varit resultatet av en såld dvd.

Striden börjar inte idag. Den har alltid pågått, men nu upptrappas den. Då måste vi vara med och upptrappa. Visa våra folkvalda att vi alla är viktigare än ett fåtal människors kapital. Det är enklare att begränsa möjligheter än göra om ett helt system. Speciellt då de som har makt att göra om det tjänar alldeles för mycket på att låta det vara som det är. Men vi är fler och det är vi som ger dem makten. Då är det också vi som kan ta den ifrån dem.

Ladda ner The Corporation.

Filmmakarnas hemsida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0