PITA

Hej.

Jag är en sån där jobbig människa. Du vet, en sån där som hela tiden måste fråga fel saker.

Om varför det verkar vara mer fokus på att få in pengar och rädda jobben för lärare genom att rekrytera så många elever till en skola som möjligt. Är det viktigare att en lärare har jobb än att en elev går på rätt utbildning? Och om de inte går att förena, vems behov ska då stå åt sidan? Läraren som har detta som inkomst och kanske har barn att försörja eller eleven som kanske bygger hela sin framtid på valet av gymnasieskola? Är skolan till för lärarna eller eleverna i första hand?

Om varför det är så enkelt för människor att hitta aktier, fonder och pensionssparanden att spara i när jag själv har jättesvårt att hitta något att själv satsa pengar i på grund av att jag upplever att Jorden kommer att bli en sämre plats om de dessutom får tillgång till mitt kapital. Varför säger så många att miljön är viktig när de samtidigt satsar i fonder som i sin tur satsar i företag som utvinner ändliga fossila bränslen och ökar på växthuseffekten, den effekt som ska stoppas genom att källsortera och kompostera, men som tydligen inte får stå i vägen för chansen att tjäna pengar.

Hur kommer det sig dessutom att man tycker det är viktigt med rättvisa och gärna höga löner samtidigt som man försöker tjäna pengar på de aktörer som strävar efter att hålla lönerna nere och öka klyftorna? Blir man sur om ens fond sjunker i värde till följd av att exploaterade arbetare i Bangladesh helt plötsligt får skäliga löner? Blir man sur om ens eget företag håller nere ens egna lön så att aktiespararna kan få mer pengar i plånboken? Inser man problemet med sin egna girighet?

Varför frågar ingen Kristdemokraterna om varför de på sin hemsida anser att "Människolivet är okränkbart och alla människor har ett lika värde." samtidigt som man anser att homosexuella inte ska ha rätten till äktenskap? När de säger att partnerskap är lika mycket värt, varför frågar då ingen om man inte skulle kunna avskaffa äktenskapet i så fall för alla? Partnerskap för alla är ju lika mycket värt som äktenskap, så varför behövs då äktenskapet? Eller är det egentligen som så att de tycker att partnerskap och äktenskap är olika värda, men de kan inte liksom säga det för då skulle det här med människors lika värde verka som hyckleri?

Många som sitter i hyresrätter idag är väldigt tacksamma över att de hade möjligheten att få hyra en lägenhet när de inte hade någon möjlighet att komma in på bostadsmarknaden på nåt annat sätt. Hur är det med den tacksamheten när man i jakt på pengar ombildar hyresrätt på hyresrätt till bostadsrätter och tar bort möjligheten till ett första boende för många ungdomar? Bryr man sig inte nu när man fått sitt? Var det det allting handlade om? Att få sitt?

Varför är det så vanligt för unga tjejer att blogga om mode, men så ovanligt att de bloggar om till exempel orättvisorna i samhället? Förstår de att deras uppmaningar att konsumera mer av sånt man egentligen inte behöver leder till ett utarmande av våra resurser? Eller att mode sedan länge tagits över av stora företag som ett sätt att sälja mer till människor långt innan kläderna går sönder? På vilket sätt tycker de att de gör världen till en bättre plats? Eller handlar det bara om ett sätt att synas och att de inte kan prata om nåt annat än yta?

Är jag korkad som ställer de här frågorna?
Har jag inte fattat nåt?



Kommentarer
Postat av: Fabbe

Word. Jag tror du har fattat.

2009-12-17 @ 10:02:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0