Idiocracy eller iakttagande från min piedestal

Just think about how stupid the average person is, and then realize half of them are even stupider.
- George Carlin

Lena Sundströms dokumentär om Sverigedemokraterna och deras anhängare slutade för ett litet tag sen. Jag såg sista halvan efter att ha frossat i stiligt filmat övervåld i Neil Marshalls nya Centurion. En lite tråkig film tyvärr. Och att dölja tråket med rejäla mängder blod och kroppsdelar fungerar sådär. Det saknas en glimt.

Men Sverigedemokraterna då? Min sambo som inte hade några problem med att se filmen klarade fem minuter SD:are. Det kanske är ett sundhetstecken att hålla sig borta från sånt då man egentligen redan vet tillräckligt för att tycka att SD kommer med illa genomtänkt populistisk rasistpropaganda. Illa dold rasistpropaganda. Väl dold för SD:s anhängare som tycker att de gjort tillräckligt för att tvätta bort rasiststämpeln. Lite som när man som barn bara borstade tänderna enbart så pass att de såg rena ut när man tittade på en småöppen mun i spegeln. Mer intelligenta ögon, min mors, genomskådade det förstås. Och sen var det bara att borsta rent.

Nu skulle man kunna fortsätta tandborstningsliknelsen med att även om SD borstar riktigt noga så räcker det inte för att komma åt skiten mellan tänderna. Men man behöver inte gå så långt. Skiten är rätt synlig för de som är beredda att kolla bara lite nogrannare. Det räcker med rätt ordinär utbildning (om ens det) och en negativ syn på främlingsfientlighet (där krävs tyvärr lite mer än uttalanden i stil med "Jag gillar inte rasism, men...").

Ett bra exempel på skit som man kan hitta rätt enkelt är påhittat martyrskap i stil med att man vill ha sitt land tillbaka när det varit fritt från ockupation ett rätt bra tag eller sitter på sanningar som man inte får säga för man hävdar att de är politiskt inkorrekta sanningar när i själva verket det troligtvis handlar om felaktigt dragna slutsatser som bygger på en alltför enkel logik och passar in med ens fördomar om svartskallar. Man kan längta tillbaks till den där enkla, tydligare, bättre tiden då allt var måste ha varit helsvenskt för man såg inte så många svartskallar då och det faktum att den tiden aldrig riktigt existerade och dessutom var resultatet av århundraden av utländskt inflytande (Bland annat från svartskallar, muslimer dessutom!) samt att den tidens samhälle är ansvarigt för bland annat lobotomering och sterilisering av utvecklingsstörda samt var allt annat än jämlikt är inte intressant. Eller rättare sagt, det skulle nog vara intressant om man kunde eller vill tänka så långt.

Men man låter gärna bli att tänka så långt för allt resonerande ska ju bevisa ens främlingsfientliga konspirationsteorier som sanna. Därför är det viktigt att stanna i tid. Därför är det viktigt att se samband mellan invandrare och vissa brott och stanna där. Därför är det viktigt att anse att hindrandet av islamismen är en fråga om kvinnors jämställdhet då de där svartskallarna som ber till Allah är så elaka mot sina kvinnor och stanna där. Att gå in och titta på socioekonomiska strukturer och utanförskap och de andra riskfaktorer som kan ligga till grund för brottslighet är inte intressant. Inte heller att tänka sig att hedersvåld existerar i de så kallade svenska hemmen också och att det klassiska folkhemmet man vill tillbaks till tenderar att binda kvinnor vid spisen eller göra dem till avelskossor.

Och återigen landar vi nånstans i min besvikelse på den vuxengeneration som jag nu tillhör. Den som jag såg upp till som intelligent och allvetande, men nu som vuxen ser som innehållande en så stor mängd människor som verkar ha så svårt att tänka i flera steg, föredrar enkla felaktiga sanningar istället för de mer komplicerade visar sig ligga närmre sanningen, är främlingsfientliga, är kvinnofientliga, är hbt-fientliga, är mest bara fientliga och tror på fullaste allvar att de får sitt Sverige tillbaks genom att bekämpa islam i Sverige.

Och just nu är de någons förebild som ser upp till dem som intelligenta och allvetande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0