Gymnasieskolan 2011

För de som inte vet om det så kommer det en ny gymnasieskola 2011. Man håller på och pusslar och pysslar som bäst och kommer väl troligen att åstadkomma nåt som vi ska anpassa oss till sådär i sista sekund. Det är många som man ska lyssna på i ihopsättandet av nya skolan och jag avundas inte dem som fått uppdraget. För alla vill med.

Det ska snackas om värdegrund och alla människors lika värden och lika rätt till åsikter och demokratins fördelar och det ska snackas om hållbar utveckling och miljötänk. Men sen vill vissa grupper att det här med kristendomen ska spela mer roll än andra religioner för de tycker att kristendomen är så förträfflig. I styrdokumenten till nuvarande skola framhävs till exempel kristna värderingar utan att det anges vilka dessa är. Kristna värderingar som att Jesus var Guds son? Nej tack. Kristna värderingar som att äktenskapet ska äga rum mellan man och kvinna? Nej tack igen. Kristna värderingar som att man inte skall skada andra? Vad fan är det för typiskt kristet med det?

Sen så är detta med entreprenörskap ett ord i tiden också. Eleverna ska vara framgångsrika entreprenörer vad fan nu det innebär. I min värld mäts ett företags framgång i pengar och INGET ANNAT. Det här med hållbar utveckling är bra om det bidrar till mer ekonomisk avkastning.

Så de har det inte lätt, de som ska sätta ihop alla dessa lobbygruppers och politikers önskningar om en en skola som skapar de medborgare som just de tycker är lite bättre än alla andra. För nånstans mitt i detta ska man lyckas klämma in det här med kunskap också och en massa olika teorier om hur man lär sig bäst och vad som är bäst att lära sig.

Så det kanske i slutändan blir ett styrande dokument som i praktiken inte skulle fungera, men som gör det rätt bra ändå för att lärarna som ska undervisa eleverna högaktningsfullt skiter i rappakaljan och fokuserar på det som är bra.

Som förberedelse inför Gy2011 så skickas det ut en informationsfolder där man får reda på hur den den nya skolan är utformad och den logga de valt för Gy2011 är väl kanske inte den bäst valda, men den kan ju faktiskt visa sig sann.

Gy2011 - ett illa lagt pussel?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0