Men, men, men, men, manly men, men ,men... MEN!

Det är synd om männen. Det där äkta männen alltså. De där som ska vara tuffa, orädda, inte gnälla så förbannat mycket. Som samlas i olika mansdominerande grupper som Moderatmännen och SD. Och där sätter de igång och uttrycker sin rädsla och gnäller. Konstigt det där.

De gnäller om att man pratar så mycket om jämställdhet utifrån ett kvinnligt perspektiv att det måste ju bara vara som så att männen hamnar i underläge och det är ju inte jämstallt, vilket det förstås inte skulle vara om det vore sant. Och det är klart att om man inte tror sig ha haft makt enbart för att man har penis, så måste ju all makt som helt plötsligt måste förtjänas genom till exempel utbildning, talang och intelligens upplevas som att man går från jämställd maktfördelning (som på 50-talet) till icke-jämställd maktfördelning. Synd bara att det inte är sant.

De gnäller också gärna om att män utsätts för mer våld från andra män än vad kvinnor utsätts för våld från män. Och det kanske de har rätt i, men att inte inse att anledningen till att vi pratar mindre om våld män emellan har att göra med könsstereotyper är bara korkat. En äkta man ska ju kunna ta en snyting och dela ut en. I ett samhälle med en mansbild som är mindre som den äkta mannen, skulle våld män emellan ses som lika upprörande som mäns våld mot kvinnor. Alla tjänar på jämställdhet.

Sen är de rädda nu också. Valerie Solanas rätt extrema Scum-manifest har satts upp som en pjäs här i Stockholm och gissa om de där männen är rädda nu. Visst sägs det en hel del extrema saker, men ska männen vara rädda för det som sägs eller finns det viktigare saker att inse av pjäsen? Saker som man kanske vägrar inse och istället ägnar sin energi år att bli kränkt och uttalat rädd. Fast egentligen är de inte rädda. De är ju inga fjollor.

Även om texten innehåller uppmaningar till våld, så har vi män egentligen något att frukta gällande feministiskt våld? Nej, ingen händelse i samhället under vår historia har visat på att män ska vara rädda för att bli nerslagna och kastrerade av militanta feminister. Det är fortfarande nästan uteslutande så att män kommer att bli misshandlade av andra män. Dessutom finns det oerhört många uppmaingar och uppmuntranden om att män ska bruka våld gentemot andra män, men detta kränker tydligen inte dessa äkta män. Det är nästan som att det är det faktum att det är en kvinna som inte vet sin plats som upprör. Men så kan det väl inte vara? Eller?

Skulle man då kunna göra något liknande som man gentemot kvinnorna? Nej, absolut inte, av den enkla anledningen att en uppmaning om våld mot kvinnor skulle gå i samma fotspår som århundraden av faktiskt patriarkalt våld. Men är inte det orättvist? Rättvisa har inte så mycket med saken att göra. Men vissa saker kanske man inte kan prata om på ett visst sätt till vissa grupper. Att skämta om att skicka någon på arbetsläger kanske man inte gör med en jude om man inte känner personen väldigt väl. Allt vi säger, allt vi uppmanar någon till görs alltid i ett sammanhang som vi måste vara medvetna om. Och kära SD-man, det handlar inte om att vara politiskt korrekt eller inkorrekt. De kidnappade begreppen får du gärna lämna tillbaks till de som är intelligenta nog att använda dem på rätt sätt. Det handlar om att inte vara en obildad klant helt enkelt.

Så kära äkta man, ta för fan och tuffa till dig. Var inte så förbannat rädd och gnällig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0